woensdag 13 juli 2011

Werkgevers begrijpen veel te weinig van oudedagsvoorziening personeel. Voorkom pensioenclaims

AMSTERDAM - Paulus van den Bos windt er geen doekjes om: veel ondernemers weten simpelweg te weinig van de pensioenregeling die ze zelf hebben afgesloten. Te vaak wordt vertrouwd op de financiële tussenpersoon die het contract heeft afgesloten. "Zolang de vaste maandlasten maar kloppen, is een ondernemer snel tevreden", aldus de pensioenadvocaat van CMS Derks Star Busmann. Valt de regeling zwaar tegen, dan loopt de werkgever echter "een behoorlijk groot risico" om voor de rechter gesleept te worden.



De huidige crisis maakt duidelijk dat de pensioenvoorziening een belangrijke, maar erg kwetsbare arbeidsvoorwaarde is.


Met name bij pensioenregelingen die bij een verzekeraar zijn afgesloten, is de nood hoog. Niet alleen troffen experts als Van den Bos er hoge kosteninhoudingen - tot wel meer dan 50% van de premie - maar het gaat ook nog eens veelal om regelingen waarbij de deelnemers het beleggingsrisico lopen. De crisis op de beurzen heeft hier dus ook nog eens grote gaten in het pensioen geslagen. Een dubbele klap.



"Het gaat hierbij om de zogeheten zuivere beschikbare premieregeling, die voor circa 370.000 werknemers is afgesloten", specificeert Van den Bos. "Die pijn zit vooral bij het mkb en in jongere bedrijfstakken waarvoor geen verplicht bedrijfstakpensioenfonds bestaat."



Dit type pensioen ging bij financiële tussenpersonen als het spreekwoordelijke warme broodje over de toonbank, omdat de ondernemer hier een vast bedrag per maand aan pensioenpremie kwijt is. "En dat hoort een ondernemer graag, hij weet daarmee precies wat zijn lasten zijn." Volgens Van den Bos hadden zij echter beter nog eens verder kunnen kijken naar de rest van de voorwaarden. "Dit type pensioen biedt voor de werknemers namelijk geen enkele inkomenszekerheid. Het resultaat hangt immers af van de beleggingen."



En dat kan als een boemerang bij de werkgever terugkeren. Juridisch gezien draagt namelijk de werkgever de verantwoordelijkheid voor de pensioenregeling. Het is immers een arbeidsvoorwaarde en de ondernemer zet uiteindelijk zijn handtekening onder het contract. "Hij kan bij problemen zijn hoofd in het zand steken, maar zijn personeel kan hem er echt op aanspreken."



"Werknemers verwachten namelijk wél inkomenszekerheid na hun 65e. Hij kan afwachten totdat hij de eerste claims krijgt", aldus Van den Bos. En daarbij zal het om erg veel geld gaan.



De reden dat er nog weinig rechtszaken lopen is volgens Van den Bos puur te danken aan het feit dat het om een jong pensioenproduct gaat, waarbij nog weinig deelnemers met pensioen zijn. Dát is het moment dat ze de pijn voelen en hun beklag doen. "Daarbij is er nu bovendien een kredietcrisis die de gevaren van deze regelingen pijnlijk blootlegt."



Gezien het hoge risico van juridische conflicten en arbeidsonrust, is het volgens Van den Bos raadzaam de ellende als ondernemer voor te zijn. "Zorg allereerst dat je de regeling snapt. Als werkgever kun je namelijk bijsturen. Wat men veelal niet weet is dat je met de verzekeraar in onderhandeling kunt gaan over de kosten van de regeling. Bijvoorbeeld de provisies. De financiële tussenpersoon zal daar niet altijd op hebben gewezen, als zijn provisie deel uitmaakte van die kosten."



Los van gevallen van woekerpensioen, is het voor werkgevers altijd verstandig om de pensioenregeling, welke dan ook, te snappen en daar goed met het personeel over te communiceren. Zo voorkomt hij onrealistische verwachtingen. Pensioen is echter een complexe zaak, stelt Van den Bos. "Al was het alleen maar omdat verzekeraars wel erg veel verschillende pensioencontracten aanbieden. Ook is de door de verzekeraar verstrekte informatie vaak lastig te begrijpen of geeft die onvoldoende inzicht in de kosten."



De kennis van de tussenpersoon is veelal hard nodig, maar "vraag hem wel naar zijn belangen. Per 1 april is hij verplicht te zeggen hoeveel provisie hij op een contract verdient." Bij twijfel kan het verstandig zijn een onafhankelijk pensioenadviseur (liefst op uurtarief, want daardoor onafhankelijk) in te schakelen om de regeling nog eens door te nemen.



Tip 1

Zorg voor goede pensioeninformatie voor uw personeel. Dit voorkomt te hoge verwachtingen en wellicht latere onvrede bij uw medewerkers. Zorg dat u zelf voldoende voorbereid bent op lastige vragen.



Tip 2

Werknemers rekenen op pensioenzekerheid. Een slimme werkgever bewaakt die zekerheid om conflicten te voorkomen. Conflicten waarin hij als eindverantwoordelijke immers de claims tegemoet kan zien.



Tip 3

Veel pensioenregelingen zijn erg complex, zodat je op je financieel tussenpersoon moet vertrouwen. Heeft u twijfels aan de onafhankelijkheid van de verkoper van de polis, huur dan een onafhankelijk pensioenexpert in om de regeling nog eens door te lichten. Is er sprake van een woekerpensioen neem dan snel stappen om de regeling op te schonen.



Tip 4

Zet niet te snel uw handtekening. Bij een pensioencontract valt te onderhandelen, zeker bij redelijke aantallen werknemers. Probeer op die manier de kosten omlaag te krijgen. Probeer dat ook bij een al lopende pensioenregeling.



Tip 5

Pensioenen vormen een dure arbeidsvoorwaarde. Maar in slechte tijden valt ook daarop te besparen. Bespreek ook die mogelijkheden met uw tussenpersoon of adviseur.

Bron: mijnpensioenbehoefte.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten